top of page

9 + 1 tip, jak mít ze svatby ty nejlepší fotky!

Naprosto všichni, kteří si objednávají služby svatebního fotografa, touží po krásných a dokonalých fotkách. Jsem si jistá, že fotografové dělají maximum pro to, aby naplnili očekávání svých klientů a předali jim krásné svatební portfolio, kde bude zachyceno vše důležité. Ovšem po více než 70 odfocených svatbách jsem se rozhodla sepsat pár tipů pro nastávající novomanžele, aby se naplnila jejich očekávání a výsledné fotky dokonalé. Je to pár tipů, které vás možná nenapadnou, pokud nefotíte, možná jste to nestihli probrat s fotografem předem, ale věřte, že pokud se budete řídit alespoň polovinou z dobře míněných rad, budou fotky na jiném levelu, fotografovi se bude v průběhu dne lépe pracovat a ve výsledku budou všichni spoko.

Vezmeme to tedy od rána, tak jak bude probíhat váš svatební den.

TIP 1: Ranní líčení nevěsty

Toto je část dne, kterou já osobně mám strašně ráda. Fotí se mi to samo, máme čas si u toho povídat a většinou jsou to fajn chvíle, na který vždy ráda vzpomínám. Ale je dobré trochu předem popřemýšlet, kde se přípravy budou konat. Ideální na toto je místo, kde je dostatek denního světla, tedy v nějakém prostoru u okna. V podstatě nám stačí židle nebo křeslo nasměrované směrem k oknu, kde bude kolem dostatek prostoru, abychom se tam mohli pohybovat. Mrkněte předem, zda tam jsou např. zásuvky pro kadeřnici nebo sežeňte předem prodlužovák. Není nic horšího, než když se přípravy odehrávají v rohu místnosti zády k oknu, jen proto, že je tam zásuvka.


Pokud se líčíte v hotelu nebo penzionu, kde jste potom ubytovaní a máte možnost si vybrat pokoj, projděte si je prosím a vyberte si ten, kde budou na zdech normální barvy – křiklavě růžová nebo brčálově zelená nejsou to pravé. My si s tím poradíme, i kdyby to bylo v nějaké divočině, ale přemýšlejte dopředu, protože to na těch fotkách samozřejmě bude vidět. Stejně tak množství věcí na pokoji, pokud je to jen trochu možné, snažte se, aby v prostoru, kde se budete líčit, nebyl nepořádek.


TIP 2: Buďte v pohodě!

Toto je apel hlavně na holky, chlapi to mají většinou na salámu. Holky nestresujte se! Užívejte si to, je to váš den! Všichni hosté přijdou jen kvůli vám, nebudou řešit, jestli na stole bude přesný počet jmenovek nebo jestli polévka byla málo slaná. Udělejte si od rána pohodičku, zaúkolujte předem třeba svědkyni nebo kamarádky, odložte mobil, dejte si sklenku něčeho, co máte rády a užívejte si to. Užijte si to líčení, česání. Neřešte, jestli bude pršet nebo jestli bude vedro, je to něco, co nezměníte a jen si tím zbytečně přiděláváte starosti. Fotili jsme opravdu nádherné svatby, když celý den pršelo i když bylo 35 ve stínu. Je to celé o vás, o lidech, kteří vás milují a přišli vás podpořit. Věřte, že to na fotkách bude také znát, když budete v klídku.


TIP 3: Ukliďte strejdy s „profi foťákem“ během obřadu a mobily

Pokud si platíte profesionálního fotografa, nemusíte prosit strýčka nebo kámoše, aby obřad fotili i oni. Jasně, pokud je rozumný a domluví se předem s fotografem co a jak, tak s tím asi není problém, ale ve chvílích, kdy to nečekám a zničehonic se v průběhu obřadu objeví na 5 metrech čtverečních, z kterých se dá fotit, další člověk, je to prostě špatně.


Mám to uvedeno i ve smlouvě, že pokud bude při obřadu přítomnost dalšího fotografa, chci o tom vědět předem a moc dobře vím proč. Dost svateb fotíme ve dvou a jsme sehraní v tom, kdo kde bude stát. Přesně víme kdo, co bude fotit a jakým objektivem. Proto ve chvíli, kdy se objeví na malém prostoru při obřadu někdo další, často to končí katastrofou, protože takový člověk netuší, kam si má stoupnout, aby nepřekážel v záběru. Netuší, že zrovna fotím širokoúhlým objektivem a bude na fotce vidět víc než nevěsta se ženichem. Zkrátka není to ideální a měli byste opravdu informovat fotografy předem, jestli tam bude další člověk, aby se s ním domluvili.

Stejně tak je to s mobily...Žijeme v instantní době, kdy vám ještě ani neoschnou slzy po obřadu a už budou vaše fotky na všech instagramech a facebooku, ale je tohle to co chcete? Aby všichni hosté nekoukali při obřadu na vás, ale na displej mobilu?


Je to vaše věc a naprosto respektuji váš pohled na věc, jen mi prostě nedá k tomu říct svůj osobní názor. Svatbu mám jednou za život, chci, aby si to hosté užili, chci, aby vnímali, co říká oddávající, aby si všímali detailů, slavobrány vlající ve větru, ptáků jak zpívají, hezké hudby. Ne, aby půl hodiny natáčeli obřad na mobil, který jim zakrývá celý obličej, na který se stejně nikdy v životě znovu na tom mobilu nepodívají. Dejte to za úkol někomu z kamarádů, ať to natočí klidně na mobil, pokud nemáte kameramana, ale je třeba, aby to dělala většina hostů? Nemyslím si. V průběhu dne budou mít moře příležitostí si vás vyfotit mobilem a ráda vám s tím jakkoliv pomůžu, ale při tom obřadu mi to přijde nešťastné, stejně vás na fotce budou mít zezadu a na fotkách to vypadá opravdu hrozně.


TIP 4: Líbej jako Bůh!

Toto vám asi řekne každý fotograf předem, ale nedá mi to se o tom nezmínit. Pokuste se, aby polibek trval alespoň 1-2 vteřiny. Toto prodloužení doby, je věc čistě pro fotografa, nestalo se mi, že by se musel někdy polibek opakovat, protože jsem to nestihla vyfotit, ale na druhou stranu jsem zažila i pusu „jako od babičky“ u čehož jsem se teda dost zapotila, protože jsem takovou rychlost nečekala :-D Stejně tak s prstýnky, zkuste to trochu natáhnout, PLEASE :-D


TIP 5: Gratulace

Pokud máte obřad uvnitř, počkejte s gratulacemi až ven z obřadní síně / kostela / zámku. Důvod je prostý – emoce. Emoce, to je to, co každý fotograf chce zachytit, nebo alespoň já ano. Věřte mi, že za 30 let nebudete na fotkách řešit, zda jste měla hezky učesané vlasy, ale budete chtít vidět tu starou babičku, jak vám se slzou v oku gratuluje. Tuhle část svatebního dne miluju, fakt. Kdybych měla říct, co mám na svatbách nejradši, tak to jsou tyto chvíle, kdy už jen z výrazů ve tváři můžete vidět emoce i beze slov. A jo, tohle chci nafotit co nejlíp, takže čím víc světla, tím lépe. Zeptejte se předem fotografa, kde si myslí, že je lepší to fotit, řekne vám podle aktuální situace, kde bude lepší výsledek. Za mě jednoznačně venku než třeba v tmavém kostele, ale záleží na okolnostech.


TIP 6: Co vybrat? Bublifuky / Rýži / Okvětní lístky / Konfety ?

Na řadě míst je házení čehokoliv zakázáno, ale pokud vám to nikdo předem nezakazuje, popřemýšlejte nad tím, co byste chtěli. Z pohledu fotografa – bublifuky nebrat, nejen že to dělá fleky na šatech (ne všechny), ale stačí, aby jen trochu foukal vítr a bublinky na fotkách absolutně nejsou vidět. Rýže je fajn, na fotkách vypadá efektně, ale s ohledem na nevěstu a často velmi složitý účes je to zlo, protože budete další hodinu vybírat z vlasů zrnka rýže. Takže rýže za mě ano, ale každá si to musí rozmyslet sama s ohledem na účes. Okvětní lístky jsou dle mého ta nejlepší varianta. Jdou na fotkách vidět a nijak tím neutrpí vizáž nevěsty. Stejně tak vystřelovací konfety – jsou supr, ale je dobré, aby fotograf předem věděl, kdo a kdy to použije.


TIP 7: Skupinové focení

Je to součást každé svatby. Vždy trochu lituji novomanžele, po půl hodině jim ten úsměv musí téměř zamrznout na tváři, ale rodina na tomto trvá a asi je to běžnou součástí svatby. U svateb, kde je více než 50 osob je dobré, když při této aktivitě spolupracuje fotograf s koordinátorem nebo svědky, kteří pomáhají vyhlašovat, kdo se má jít fotit. Je to z důvodu, aby se na nikoho nezapomnělo. Je to pak radost, že to trochu odsýpá, ušetří se s tím spousta času.


TIP 8: Jak uspořádat stoly na hostinu?

Focení hostiny, nebo minimálně společného jedení polévky je standard.

Ovšem přemýšlejte předem, jak uspořádáte stoly, pokud máte možnost. Z pohledu fotografa je nejlepší mít stoly do tvaru písmene U nebo jakkoliv, aby na vás zkrátka bylo vidět a mohli jsme se k vám dostat trochu blíž. Nejednou jsem zažila, že stoly a židle byly na sebe tak namačkané, že se k novomanželům nedalo vůbec dostat a musela jsem prosit hosty, kteří seděli nejblíže, aby chviličku počkali, než se to vyfotí. Na krájení dortu je super, pokud se koná třeba venku, u jednoho stolu, kde je kolem dost místa.

Taktéž je výhodou mít přirozené světlo a trochu prostoru kolem vás.


TIP 9: Jak na focení jen vás dvou?

Na toto téma by se dala napsat celá kapitola, ale pokusím se to shrnout jedním slovem: KOMUNIKUJTE! Komunikujte předem s fotografem o tom, jak si to představujete, zda máte radši přírodu nebo chcete romantické fotky v zámku. Řešte to na předsvatební schůzce, pošlete typy fotek, co se vám líbí, řekněte mu něco o sobě, jací jste, jestli jste spíše romantici nebo chcete srandovní fotky, prostě komunikujte s fotografem a výsledek bude lepší, než když se poprvé setkáte až v den svatby.

+ BONUS ohledně tipů, kdy naplánovat focení jen vás dvou. Pokud chcete fotky v otevřené krajině, v lese, zkrátka přírodní fotky venku, je dobré se předem zamyslet nad tím, kdy to bude. Počítejte s tím i v harmonogramu, vyčleňte si alespoň 30-60 minut a nezapomeňte ani na to nejdůležitější - tzn. světlo. Fotograf vám určitě poradí, kdy je to v ten daný den nejlepší. Každý den Slunce zapadá v jinou dobu, takže ideální doba na focení v dubnu bude jiná než v červenci. Já osobně se řídím tím, že nejlepší čas na focení (pokud je hezké slunečné počasí), je cca 1,5-0,5 hodiny před západem Slunce.

Doporučuji to tak i svým klientům, aby si do harmonogramu napsali toto focení spíše později odpoledne, ale jde to udělat i tak, že se jde fotit třeba na kratší čas 2x v průběhu dne. Večer budete mít díky jemnějšímu světlu, hezčí fotky než v poledne.


TIP 10: Užijte si to!

Je to Váš den, na který budete vzpomínat celý život.

Připravovali jste se na to řadu měsíců a pokud to jen trochu jde, v den "D" zapomeňte na řešení čehokoliv, jen si to parádně užívejte. Věřte, že nejlepší fotky jsou takové, kde se nedíváte do objektivu, ale ty, kde jste to prostě vy se vším všudy. Vtipné, dojemné, akční, veselé - to jsou fotky, které ve výsledku chcete a čehož společně dosáhneme, pokud jste v den svatby v pohodě a klídku :-)


Díky moc, že jste to dočetli až sem, budu ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu jestli se vám článek líbil. A pro zájemce, ještě mám pár termínů v roce 2021 volných, tak neváhejte napsat :-)



bottom of page