top of page

Srí Lanka - NP Yala

🐘🐘🐘 Pozorování slonů ve volné přírodě řadím jednoznačně mezi své nejhezčí vzpomínky na Srí Lanku. Vidět slonice s mláďaty u napajedla nebo odrostlá slůňata, jak si hrají ve vodě jsou nezapomenutelný zážitky, ale safari někdy nedopadne podle našich představ.

🧭 NP Yala by byl k pozorování volně žijících zvířat ještě o něco lepším místem, kdyby průvodci (bez kterých se tam nedostanete) byli dostatečně proškolení. V honbě za senzací a k uspokojení tužeb turistů, kteří touží vidět slony, se průvodci s otevřenými safari jeepy dostávají k slonům příliš blízko a zřejmě někteří neznají jejich etologii. V minulosti už jsem pár safari absolvovala a v JAR i s celkem podrobným výkladem chování slonů. Absolutně se nepovažuji za někoho, kdo by tomu nějak rozuměl, ale čekala jsem, že průvodci, kteří jsou za to placení, tomu rozumět budou.

⁉️ Vyhnuli bychom se tak situaci, kdy k velké skupině samic s mláďaty přiběhl nadržený sloní samec, jenž podle videa, které jsme pořídili, jasně vykazoval znaky říje. Tekla mu z oblasti spánku nějaká tekutina, což je údajně znak říje, kdy je slon dost emočně nestabilní a nebezpečný. Během asi minuty jsme se 2 jeepy (my 2 + další skupina v druhém autě), dostali mezi několikačlennou skupinu samic, které bránily své mladé a nasraného samce který útočil na vše okolo. Lidé v druhém jeepu to schytali pořádně, slon několikrát narazil do jejich auta až jedna žena z auta vyskočila, což vyděsilo naopak skupinu samic a začali do nás nabíhat z druhé strany.

🐘📣 Představte si několik dospělých samic, které troubí a rozebíhají se vaším směrem, průvodce, který mačká nervózně klakson jeepu, jenž je má odradit od útoku a z druhé strany obřího slona, který střídavě láme větve stromu, dupe a hlavou se snaží převrátit vedle stojící auto plné asi 8 lidí na otevřené korbě (všichni hystericky křičeli - co taky jiného dělat pár vteřin před smrtí).

🙏 Prosili jsme průvodce ať jede, ale nebylo jak odjet. Situace to byla dost vypjatá a já se zařekla, že na safari tohoto typu už nikdy nepůjdu. Skončilo to tak, že slon chobotem vyházel z vedlejšího auta polovinu věcí, které začal žrát, včetně igelitových pytlíků a batohů, což byla několika vteřinová pauza v jeho běsnění, takže naše auto mohlo odjet. Netuším, jak to dopadlo s vedlejším autem, snad se jim také podařilo odjet, ale od jiné Češky, která na tomto místě byla několik dní poté jsem se dozvěděla, že jejich jeep byl převrácen a zničen úplně, z čehož mají i video (v komentářích).


Já z té naší drama scény mám taky video (viz. níže), ale zdaleka to v něm nevypadá tak jako byla realita. Točila jsem to dlouhým selfie stickem a seděla jsem u toho v jeepu na zemi mezi sedačkama :-D

V rámci ochrany přírody si myslím, že by bylo vhodné parky v době říje sloních samců nechat bez turistů. Zřejmě by to prospělo oběma stranám - lidi by neměli doživotní trauma 😂 a sloni by měli klid 🐘


NA VÍC FOTEK, KTERÉ JSEM POŘÍDÍLA V NÁRODNÍM PARKU YALA A UDAWALAWA MRKNĚTE NÍŽE:

 

bottom of page