top of page

TIPY: Jak pořídit první zrcadlovku?

Za posledních pár let se na mě každý rok obrací minimálně 5-10 známých a přátel, kteří se rozhodli, že začnou fotit a chtějí ode mě poradit, jakou zrcadlovku koupit.

S nekonečnou trpělivostí jsem vždy všem vyhověla, naposílala tipy na přesné foťáky, odkazy na stránky, zařídila slevu nebo pomohla převzít bazarové zboží. Nicméně když jsem se nyní zamyslela, kolik mi to vzalo času a že se v podstatě stále opakuji v tom, co všem doporučuji, rozhodla jsem se sepsat tento článek, který vám možná pomůže se zorientovat, pokud se chystáte si koupit svou první zrcadlovku.


Informace níže jsou čistě subjektivní a ne každý se mnou musí souhlasit, ale píšu z vlastní zkušenosti a tak, jak bych to dělala já. Článek není zaměřen na technické parametry zrcadlovek, ale spíše rady, jak nekoupit "rozbitého" zajíce v pytli.

 

1. Budget - kolik do toho chcete investovat?

Naprosto zásadní otázka, kterou bych si položila hned jako první. Na základě odpovědi na tuto otázku máte hned jasno, v jaké kategorii si můžete pořídit foťák s objektivem. Pokud máte rozpočet omezen do 10 tisíc a chcete vyloženě zrcadlovku s objektivem, sáhla bych po starším bazarovém kusu. Pokud máte rozpočet trochu velkorysejší - řekněme do 20 tis., koupila bych si nové tělo a bazarový objektiv. Pokud máte rozpočet vyšší než 20 tisíc a chcete vše nové - běžte do Fotoškoda nebo Megapixelu, kde si vše osaháte, vyzkoušíte a je tam proškolený personál, který na vás bude sypat zpatra všechny technické informace, které chcete znát.


2. Co chcete fotit?

Pro to, abyste ve výsledku zvolili správný foťák + objektiv je jedna z nejdůležitějších otázek: co s tím chci vlastně fotit? Ptala jsem se na to vždy všech, kteří mě oslovili a nejčastější odpověď byla: VŠECHNO. Takhle ale objektivy nefungují. Jen pár z nich je opravdu univerzálních a za ty byste si pořádně připlatili. Nejčastěji se svou první zrcadlovou získáte setový objektiv s ohniskovou vzdáleností 18-55, který si myslím je začátečnicky univerzální, vyfotíte s tím od krajiny po portrét, ale brzy přijdete na jeho limity. Myslím, že je dobrý nápad se setovým objektivem začít, aby člověk přišel na to, co by ho vlastně z fotografických žánrů bavilo. Záhy zjistíte, že na focení oslavy v temné místnosti, přírodních detailů, sportu nebo hvězdné oblohy vám toto sklo stačit nebude. Takže časem budete svou sbírku objektivů muset rozšířit, ale to už by bylo na další kapitolu. Pokud bych za sebe měla doporučit něco do začátku, tak bych asi sáhla po levném portréťáku 50/1.8 (všechny značky je dělají a bazarové se napříč značkami dají sehnat do 2.000) a dále po nějakém zoom objektivu s ohniskem v rozsahu řekněme 17-85mm, ne po tom nejlevnějším zoom seťáku (18-55mm).


3. Proč chcete konkrétně zrcadlovku?

Zrcadlovky mají své roky slávy dávno za sebou. Pokud bych dnes chtěla začít fotit jakožto naprostý amatér, hodně bych se rozmýšlela jestli jít cestou zrcadlovek, jejichž prodej meziročně klesá o desítky procent a nebo bych šáhla po nějaké bezzrcadlovce, digitálním kompaktu nebo super mobilu. Výhodou zrcadlovek je, že se vyráběly posledních pár dekád a u těch známějších značek (Canon, Nikon), seženete hromadu super bazarových věcí za třetinovou cenu, než u bezzrcadlovek..


Nicméně mám pocit, že pořízení zrcadlovky je spíš moderní záležitostí. Lidé očekávají, že když budou mít "velký" foťák, že bude fotit sám a fotky z něj budou padat téměř profesionální. Ovšem řekněme, že třeba 90% lidí, s kterými jsem řešila koupi první zrcadlovk, přijde za měsíc po pořízení s tím, že to nefotí, tak jak očekávali. Že mysleli, že z toho ty fotky budou lepší. A najednou zjistili, že udělali lepší fotky s iphonem než se zrcadlovkou za 15 tisíc. Podle mě tohle čeká každého, kdo se tomu nebude chtít důkladně věnovat. Už z tohoto důvodu bych zvažovala zda chci zrcadlovku nebo třeba nějaký skvělý digitální kompakt. Pokud se do toho trochu neponoříte a nenaučíte se fotit alespoň na poloautomatický nebo manuální režim, nepochopíte vztah mezi clonou, časem a ISO, budou vám z toho lézt fotky horší než z mobilu a ještě budete na každý výlet tahat na zádech 2 kila navíc.


Pokud bych věděla, že chci foťák na víkendové cestování a sem tam na nějakou rodinnou oslavu, nechci se toho moc učit, ani se tomu nějak extrémně věnovat a raději půjdu na jistotu a nechám nastavení na foťáku samotném, šla bych cestou dobrého digitálního kompaktu. Cenově to bude +- podobné, ty lepší se pohybují kolem 10-20 tisíc, často mají dobrou stabilizaci a velký zoom, takže nemusíte tahat 2 objektivy a ve výsledku z toho bude stejná fotka jako ze zrcadlovky, s kterou to neumíte. Samozřejmě pokud se do toho chcete vrhnout po hlavě a učit se, fotit tisíce fotek, abyste pochopili zákonitosti foťáku a uměli ho flexibilně použít za všech možných světelných podmínek, tak hurá do koupě zrcadlovky! Tak těžké to zase není se to s ní naučit a ta radost, když se vám podaří dobrá fotka, za to ve výsledku určitě stojí.


Pokud bych neřešila peníze vůbec, tak bych místo zrcadlovky pořídila bezzrcadlovku s nativními objektivy. Přešla jsem po 10 letech od Canonu k bezzrcadlovce od Sony a tu změnu si pro focení osob nemůžu vynachválit.


4. Rozhodli jste se koupit bazarový foťák, na co si dát pozor?

Hodně lidí se bojí kupovat bazarové zboží, zvlášť když mají pocit, že tomu nerozumí. Přes Paladix (www.paladix.cz/bazar) nebo různé FB skupiny kupuji objektivy vlastně od mých začátků a nikdy se mi nestalo, že by mě někdo okradl. Koupí bazarového foťáku nebo objektivu dost ušetříte a ještě vám zbyde na nějaké nezbytnosti, které byste stejně museli kupovat (brašna, náhradní baterka, karta, stativ apod.). Pokud budete kupovat tělo z bazaru, určitě trvejte na osobním převzetí a foťák si pořádně zkontrolujte. Dejte důraz hlavně na:


Stáří fotoaparátu - na internetu se dá snadno zjistit, kdy se foťák začal vyrábět. Pokud by se jednalo o tělo starší 10 let, asi bych do koupě nešla. Zvlášť pokud chcete modernější funkce typu Wi-fi, GPS, lepší displej apod.


Stav závěrky - to by pro mě jakožto kupujícího byla zásadní informace. Stav závěrky udává, kolik s foťákem bylo v minulosti nafoceno snímků. Je to první otázka na kterou bych se prodejce před samotným setkáním ptala. Dá se to snadno zjistit a ověřit a trvala bych na tom, aby toto bylo i ověřeno při předání - jak? Stačí s sebou vzít noťas, stáhnout si instalační program k danému foťáku případně to u některých typů foťáků lze zjistit i z fotky na SD kartě přes nějaký online program (např. zde https://www.camerashuttercount.com/ ). Výrobce pro každý foťák udává počet cyklů závěrky, při kterých ručí za přesnost nastavených časů. U nižších řad fotoaparátů to bývá kolem 100 tisíc. Tento údaj je orientační (může se vám závěrka rozbít i dříve nebo podstatně později), ale pokud si kupujete první zrcadlovku, nekoupila bych foťák, který má nacvakáno víc než 35 tis. fotek. Závěrka jde v případě poruchy vyměnit, ale počítejte s opravou od 3-7 tisíc Kč.

Pořádně si prohlédněte, jak foťák vypadá zvenčí. Pokud je obouchaný, ošoupaný, oloupaná guma nebo hodně omačkaná spoušť - vypovídá to o původním majiteli, jak se k němu choval. Od té doby co fotím mi prošlo rukama asi 6 foťáků. Měla jsem vždy Canon a kromě těla Canon 5D mark III, který na ošoupání zespodu dost trpí, jsem nikdy neměla žádné tělo obouchané ani ošoupané. Pokud ho nosíte v brašně nebo batohu a nikdy vám ten foťák nespadl, tak prakticky není šance, jak by se to stalo. Těla jsou vyráběna z takových materiálů, že jsou velmi odolná i pádům. Foťák mi párkrát spadl, ale nikdy to nenechalo na těle žádné výrazné stopy, proto pokud uvidíte poškrábaný foťák ze všech stran, je jasné, že musel letět někde ze skály.

Některé foťáky trpí na ošoupání v kontaktních místech - tzn. u šroubu stativu, tam by mi to nevadilo. Konkrétně Nikony trpí na to, že gumové polepy foťáku nebo objektivy po nějakém čase trochu zešednou a zpuchří. Nevypadá to pěkně, ale není to závada, je to prostě jen stáří materiálu. Nicméně všímejte si i toho, jestli foťák není zaprášený, jestli není uvnitř poškrábaný hledáček nebo displej. Jedna z důležitých věcí, které při předání zkontrolovat je i zrcátko. Toto dělejte výhradně v bezprašném prostředí někde uvnitř budovy - ne venku v dešti! Nechte si od původního majitele ukázat stav foťáku po sundání objektivu, zaměřte se hlavně na škrábance na zrcátku (na čip asi moc neuvidíte a normální člověk na něj nikdy nesahá, takže to by mělo být v pořádku).


Pokud s foťákem kupujete i objektiv (nebo objektiv samotný), zkontrolujte si jeho stav. Pro úplné laiky - prostě odšroubujte zadní kryt a přední krytku a podívejte se proti světlu. V objektivu by neměl být žádný prach. Čočka by neměla být poškrábaná ani s drobnými stopami po čištění (tenoučké vlásečnice kruhového tvaru). Vyzkoušejte si, jestli se dá otáčet všemi kroužky. V objektivu by nemělo nic chrastit a otáčení by mělo být plynulé a mělo by jít snadno - bez použití nějaké větší síly. Pokud kupujete zoomový objektiv vyzkoušejte ho i otočit čočkou směrem nahoru/dolů - neměl by se nijak pohybovat. Stejně jako u těla - neměl by být poškrábaný ani zvenčí - objektivy jsou extrémně odolné. Mám širokoúhlý objektiv 5 let, jsem druhý majitel a přísahám vám, že je ve stavu nového kusu - bez jediného škrábance.


Poničit objektiv tak, že je zvenčí poškrábaný není snadné - pokud vám prodejce bude tvrdit, že je v dobrém stavu a bude zvenčí nějak výrazně poničený - NEBRAT! Pravděpodobně musel víckrát spadnout a nikdy nevíte, co je poškozené uvnitř soustavy čoček.


Vyzkoušejte si funkčnost foťáku s objektivem. Na toto je ideální, pokud s vámi jde někdo, kdo už zrcadlovku má a ví, jak by foťák a objektiv měl reagovat. Pokud kupujete objektiv s možností AF/MF - pořádně vyzkoušejte, jak ostří automaticky a jestli to funguje. Objektiv by při ostření neměl vydávat žádné zadrhávající zvuky a ostření by i u starších objektivů mělo být celkem rychlé. Zkuste si vyfotit hodně blízký předmět na nízkou clonu a také něco vzdáleného na vysokou clonu. Fotky buď na displeji nebo v noťasu porovnejte. Na AF režim by měl foťák ostřit bez problémů.


Zkuste si také vyfotit fotku na nízkou/vysokou clonu proti obloze - na výsledné fotce by neměly být kulaté "tečky" - jedná se o bordel na čipu, který lze odstranit - do čehož bych se jako laik nepouštěla, ale nechala bych si ho za pár stovek vyčistit u odborníků (třeba v AWH: www.awh.cz).


Pokud je tomu prodejce nakloněn, sepište kupní smlouvu. U koupě bazarového zboží je to někdy problematické, ale já pokud jsem něco prodávala, u čehož jsem byla přesvědčená o funkčnosti, tak jsem nikdy problém s kupní smlouvou neměla. Vždy jsem uvedla stav zboží, stav závěrky, a dávala jsem tam i nějakou záruku pro případné vrácení. Měla jsem asi štěstí na kupující i stav zboží, protože se mi nikdy nestalo, že by někdo chtěl něco vracet nebo reklamovat. Podle mě to prohlubuje důvěru mezi prodávajícím a kupujícím - zvlášť když se jedná o dražší kus fototechniky. Pokud se bojíte koupit od někoho cizího z ulice, běžte do bazaru Megapixelu, Fotoškoda nebo třeba k Pazderovi, kde máte jistotu, že foťák zkontroloval profesionál - ovšem trochu si připlatíte.

 

Snad vám tento článek alespoň trochu pomohl. Pokud byste chtěli poradit ohledně konkrétního fotoaparátu, jestli se vyplatí ho koupit, klidně se mi ozvěte. Pokud to bude v mých silách, ráda pomůžu. Dobré světlo všem :-)

bottom of page