top of page

Česko - Slovenská družba!

Edit fotek: Alena Makovcová

Lokace: Sokolovna Řepy, kostel Svaté Anežky na Spořilově, Průhonický park

Když se vám vdává jedna z nejlepších kamarádek, se kterou jste prožili celou základku, střední i vejšku v Praze, tak je to prostě událost roku. Kačka se na svatbu připravovala stejně svědomitě jako na maturitu nebo státnice na právech. Vše bylo perfektní, dlouho dopředu naplánované a vše nakonec klaplo do posledního detailu. Brala si muže svých snů, Jara, jenž má kořeny až v dalekých Michalovcích. Obřad byl v kostele svaté Anežky na Spořilově a díky bezvadnému faráři jsme si v průběhu ceremonie vyslechli nejen důležité informace o manželství, ale také to, jaká bude Katka v budoucnu věrná služebnice svého manžela (což feministicky smýšlející ateistku Káťu jistě velmi potěšilo).


Po obřadu se všichni hosté přesunuli do Sokolovny v Řepích, kde byla pártoška, jak má být. Katčina babička měla dojemný projev před obědem, ve kterém nechyběly dlouhé citace antických filosofů, za což teda osobně před babičkou smekám, protože ho říkala celé zpaměti.


Fotit jsme vyrazili do Průhonického parku a centra Prahy už nějaký čas před svatbou, protože nabitý program svatebního dne a počasí na konci listopadu nenabízelo zrovna příznivé vyhlídky.


Celá svatba se nesla v duchu interkulturního dialogu a družby mezi Čechy a Slováky, kteří nám přijeli ukázat, jak má vypadat pravá slovenská svatba, což bylo skvělé! Pálenka tekla proudem, a když se ženichova rodina a přátelé před půlnocí převlékli do tradičních krojů a provedli s Kačkou „odčepčenie“, bylo to tak krásné, že i nám, cynickým odpůrcům tradic ze Sudet, zvlhly oči. Epická byla obzvlášť první část tradice, kdy v celém sále bylo zhasnuto, a dívky v krojích přicházely s velkými svícemi. Kačky a Jarova svatba pro mne měla samozřejmě trochu jiný rozměr, než když fotím svatbu komerčně. Bylo to hodně osobní, Kačku znám celý život, vždy jsme se vzájemně podporovaly a já jsem skutečně šťastná, že si vzala tak báječného a krásného muže, jakým je Jaro, protože vím, že to je on, jejího srdce šampion a budou spolu šťastní.

 

bottom of page